• broken image

  En översikt av drönare

  Vad är drönare? Det är en fråga många har ställt sig år 2016, det är inte konstigt med tanke på att den här trenden har spridit som en löpeld genom hela Sverige. Vill man vara en besserwisser så är det vi ser i luften idag inte drönare utan quadcopters. Många menar att just ordet "drönare" skall användas för militära farkoster, och inte för radiostyrda leksaker vem som helst kan köpa. Men media Sverige har gjort sitt val redan, allt som är radiostyrt och flyger numera klassas som just drönare.

   

  Dessa flygande farkoster kommer i många olika former, storlekar, färger och främst prisklasser. Den allra vanligaste modellen vi ser i luften är den så kallade "quadcoptern", man kan säga att det är som en helikopter fast med fyra propeller. Det finns även drönare med tre propeller, dessa kallas för tricopters. Tycker man att fyra är för lite kan man köpa drönare med åtta propeller, dessa kan lyfta enorma vikter men flyger väldigt långsamt.

   

  Drönares främsta syfte i nutiden är inte krigföring, utan fotografering. Det är därför just drönare med kamera är så populära bland oss vanliga konsumenter. Det är helt enkelt roligt att kunna få flyga och se det drönaren ser live. Kan det vara så att många får leva ut en dröm om vara pilot?

   

  Men hobbyn har inte växt utan att orsaka problem världen runt. Allt mer och mer nyheter börjar dyka upp där människor har kört sina drönare ansvarslöst och orsakat olyckor. Några exempel är:

  • Killen som stängde ner Bromma flygplats
  • Drönaren som flög in i Vita huset
  • Personen som tappade sin drönare i luften så den skadade en person
  • Och mycket mycket mer

  Så det är inte konstigt när man börjar se företag fokusera på "anti-drönar" teknologi. Alla är inte lika intresserade av att ha drönare i sitt luftområde som oss och det är någonting man får respektera. Tyvärr gör inte alla det, och därför måste man utveckla teknologi för att kunna ta ner dessa drönare smärtfritt från luftrummet. Bland annat har man tagit fram ett slags gevär som skickar en signal som gör att drönaren landar av sig själv. Andra har uppfunnit speciella nätkanoner, coolt men inte alls användbart i praktiken.


  Förutom att filma så har drönare blivit populära bland racing förare. Det finns numera en sport som heter "Drone Racing", den går ut på att man ska racea med varandra i en bana. Det är en adrenalinfylld sport, drönarna kan nå hastigheter upp till 100 km/h, det är alltså inget långsamt tempo vi pratar om.

   

  Vem vet vad drönar världen kommer se ut om 5 år?

 • Den bästa prylen för Pokemon GO

  Man måste verkligen levt under en sten, eller underjord för att ha missat den senaste och hetaste trenden. Pokemon, det är alltså tillbaka och denna gången är det ännu större än förut. Tack vare den nya appen som heter Pokemon GO kan man nu förgylla sina barndomsdrömmar och börja fånga Pokemons på riktigt.

   

  Med tanke på hur många det var som kollade på Pokemon när dem var små är det inte konstigt att hypen har blivit så stor. Sen får man inte glömma att det finns en stor skara människor som bara hakar på trenden bara för att, inte för dem kan Pokemon eller något utan bara för dem vill vara med.

   

  Det värsta med den här appen dock, är inte att dem knappt uppdaterar den eller att vi som bor ute på landet inte kan fånga någonting, utan det är den slukar batteri. Har du spelet uppe hela tiden med 50% skärmstyrka försvinner batteriet lätt på 1-2 timmar. Vad gör man om man är inne i stan för att fånga Pokemons hela dagen då?

   

  Det halva Sverige gjorde i det här fallet var att köpa en powerbank. Dem stora företagen insåg detta långt före alla andra och det tog inte lång tid innan man började se erbjudanden från butiker som Kjell, Webhallen, Telia m.m angående strömbanker. Kollar man lagerstatusen på strömbank hos många affärer idag ser man att i princip alla har tagit slut. Ja, det är Pokemon Go som har orsakat det här.

   

  Men i all denna powerbank tumult så har det dykt upp en drös av olika nödladdare, men vilka kommer hjälpa dig att fånga så många monster som möjligt? Tja, det är ingen lätt fråga att svara på om jag ska vara ärlig. Det finns hundratals varianter, och alla har sina nackdelar och fördelar. Personligen gillar jag något som är lite mindre, jag vill inte behöva bära runt på en stor ryggsäck bara för att kunna ladda min mobil liksom. Sen vill jag ha någonting kraftfullt också, ska man vara ute på stan hela dagen vill man kunna ladda mobilen minst 3 gånger om.

   

  För att hjälpa er lite har jag listat lite hjälpfulla länkar nedan som kan visa er rätt riktning:

  M3 IDG test: http://m3.idg.se/2.1022/1.608152/megatest--17-externa-batterier-som-raddar-livet-pa-dina-prylar

  Ica Kuriren: http://www.icakuriren.se/artiklar/test-rad/20151126/nodladdare

  Nyheter24: http://nyheter24.se/prylar/853780-sa-gor-du-for-att-maxa-pa-pokemon-go

  KonsumentTest: http://konsumenttest.se/teknik/powerbank-test/